Blogg

Jo, Robbie og Linn startet å samarbeide om ideer til prosjektet i februar i år da Jo og Robbie besøkte Tønsberg. Siden da, har de fortsatt med møter på Skype for sammen å videreutvikle rammene og ideene for prosjektet. Linn har jobbet med å opprette kontakter i Norge, og da Jo og Robbie returnerte til Tønsberg 25. mai var prosjektet i full sving!

Det første å sette i gang med var å plante frø til hagen, som skal åpne 15. juni. Kunstnerne har vært i kontakt med Per Arvid Åsen fra Naturmuseum og Botanisk Hage (UiA) i Kristiansand for å få vite mer om hvilke planter som ble dyrket i klosterhager i middelalderen generelt, men også om de spesifikke plantene som har vært funnet i Tønsberg. Per Arvid var så generøs at han avleverte en rekke planter da han passerte Tønsberg tidligere denne våren. Dessuten har vi sådd frø som spirer og gror på Vestfold Kunstsenter som venter på å snart få flytte over i urtehagen, www.vestfoldkunstsenter.no.

Kom innom i åpningstidene og ta en titt!

Per Arvid skal lede en byvandring om middelalderplanter 18. juli, tidspunkt og oppmøtested kommer. Vel møtt!

Tønsberg og Færder bibliotek har vært svært positive til prosjektet, og vi har fått lov til å bruke biblioteket som base med ”Torget” for workshops og fått låne blackbox’en til montering.

Tønsberg and Færder Library

Workshop: Å lage frøposer
Vi har designet frøposer som inneholder frø fra den samme typen planter som ble dyrket i middelalderens klosterhager på 11oo-tallet.  Frøpakkene inneholder også informasjon om hvordan frøet kan spares og sås/ spres igjen samt en instruksjon for en sosial handling som handler om deling og generøsitet.

Frøpakkene blir laget på workhops som er åpne for alle på Tønsberg og Færder bibliotek lørdag 1. Fredag 7. Juni fra 12.00 -16.00, samt etter kunstnersamtalen på Vestfold Kunstsenter torsdag 6. Juni. Alle er velkommen til å bli med!

Frøpakkene skal gis bort gratis rundt omkring i Tønsberg på steder for hvile eller utveksling – som en parkbenk, på kjøpesenteret, på biblioteket, buss-stopp og jernbanestasjonen.

Hagen vil bli bygget i midten av ruinene til Rundkirken som hørte til Olavsklosteret, og ligger vis á vis Tønsberg og Færder Bibliotek (som er bygget over selve klosterruinene).  Hagen til <GIPT> er et design med åpen kildekode som vil bli plassert på dette viktige stedet for læring og ettertanke. Dagens bibliotek er en offentlig bygning med fri tilgang. Det samme har  prosjektets hage og vi ønsker å trekke paralleller mellom fortiden og nåtiden, og se på idéer rundt eierskap av kunnskap.

Hagen er designet av det danske designbyrået Space10 og har åpen kildekode, det vil si at “oppskriften” er tilgjengelig for alle å bruke.

Linn har brukt en CNC fres på Fellesverkstedet i Oslo og den har nå funnet veien til Tønsberg og Færder bibliotek. Vi har gjort en liten test av delene til hovedstrukturen, og det ser svært lovende ut!

Hagen settes sammen i rundkirkeruinene på Dugnad 12. Onsdag 12. Juni fra 16.00-19-00. Bli med!

Bli med å hjelpe til å sette sammen urtehagen! Vi ser også etter planter som kan doneres til hagen, så ta gjerne med noe fra din egen hage for å donere eller bytte. NB: Kun spiselige urter og planter! Vafler fra 17.30, ta med ditt favoritt tilbehør!

Planter
Vi har vannet og passet på plantene som nå vokser fint og er klare til utplanting etter at hagen er ferdig montert. Tønsberg Kommune har vært så generøse at de har bidratt med plantejord til hagen .

Kunstnersamtale
Torsdag 6. Juni holdt vi en kunstnersamtale i Vestfold Kunstsenter. Det var veldig fint å treffe alle og snakke mer om prosjektet. Tre minidrivhus ble delt ut under samtalen. De skal bytte omsorgsperson hver dag og på denne måten reise på kryss og tvers av Tønsberg i uken som kommer før de når endelig destinasjon som er åpningen av Hagen i rundkirkeruinen klokken 15.00 den 15. Juni.

Dyrke Bøker
Vårt siste bidrag til prosjektet er små litterære hager som kan sees på biblioteket fra 11.juni. På denne måten vokser plantene ut fra kunnskap og ideer.

”Historier som blir fortalt i mørket, som kryper oppover mot lyset, metaforer komponerer seg selv til bilder når ingen ser, sprenger gjennom sidene mens røttene suger næring fra teksten. Historier som er uferdige, men som beveger seg mot ferdigstillelse, formulerer seg selv, for så å reformulere seg før de til slutt velger en form og et mønster som reflekterer – ikke bare forfatterens intensjoner, men selve veien boken har reist, dens svinger og vendinger, grensene den har krysset”

Robbie Coleman 2019

Montering av urtehagen
Onsdag 12. juni startet vi å sette sammen urtehagen i rundkirkeruinene. Til tross for en værmelding som varslet mange timer med regn, hadde vi tydeligvis værgudene på vår side og det var oppholdsvær hele ettermiddagen og kvelden. Takk til alle som kom og hjalp til og til alle som donerte planter og urter.